Jornades Econòmiques

Jornades Econòmiques.

 

Presentació

Benvolgudes i benvolguts,

En una etapa amb un creixement contingut de l’economia i, en conseqüència, uns ingressos limitats i unes despeses condicionades per un finançament complicat, les vies de col•laboració entre el sector públic i el privat són essencials per a la prestació de serveis que no poden assumir en la seva totalitat ni l’administració ni els agents privats.

Una bona aposta de futur per a totes les economies és la col•laboració entre aquests dos sectors, per aconseguir un seguit d’objectius que finalment tenen una conseqüència directa en el consumidor. Per tal de redefinir models i plantejar estratègies comunes, la figura dels partenariats públics-privats s’erigeix com una opció en la qual la participació de tots els agents hi té un paper molt important i resulta beneficiós per a totes les parts.

És per això que aquest any el Centre Innova ha promogut unes jornades dedicades a la fórmula dels partenariats, amb la intenció d’oferir al teixit empresarial local una nova opció de gestió conjunta en diversos àmbits econòmics.

Espero que aquestes jornades siguin profitoses per a tots i que us ajudin a impulsar noves iniciatives.

Atentament,
Xavier Amor i Martín
Alcalde de Pineda de Mar

Benvolguts i benvolgudes,

Em plau saludar-vos des del programa de les Jornades Econòmiques que aquest any arriben a la sisena edició. Aquesta serà la segona vegada que s’organitzen al Centre Innova, la seu de la regidoria de Desenvolupament Econòmic de l’Ajuntament de Pineda de Mar. 

Amb la voluntat de reunir sota el mateix sostre els agents econòmics i socials de la zona, en la present edició de les Jornades ens hem marcat l’objectiu de posar de manifest el concepte dels partenariats públics-privats a l’hora de millorar la seva competitivitat. És per això que els ponents són de primer nivell per tal de poder aportar la seva experiència i coneixements al nostre abast.

Les Jornades Econòmiques han de ser el punt de trobada anual del teixit socioeconòmic de la comarca amb la finalitat de traçar les línies del futur econòmic de la zona. Espero que el nou format i els ponents de les Jornades siguin del vostre grat.
Rebeu una cordial salutació,
 
Edurne Macazaga
Regidora de Desenvolupament Econòmic

 

Introducció

Les Jornades Econòmiques que organitza l’Ajuntament de Pineda de Mar arriben aquest any a la seva sisena edició. Se celebraran entre els dies 10 i 11 de març i tindran com a escenari el Centre Innova.

Per a aquesta sisena edició, la temàtica de les Jornades seran les “Noves fórmules de cooperació empresarial público-privades”. Una de les principals solucions de cooperació són els partenariats, que  fan referència a acords entre el sector públic i el privat per coordinar esforços i mobilitzar recursos en determinats sectors, des de la construcció de carreteres fins a la provisió de serveis públics com l’educació o la salut. El concepte de partenariat lliga els dos sectors en una relació en la qual s’assumeix que ambdues parts persegueixen objectius i resultats comuns.

Les VI Jornades Econòmiques estaran programades en tres sessions: dijous 10 al matí i a la tarda i divendres 11 al matí. Les teories i ponències de diversos experts en els processos de col•laboració entre els sectors públic i privat seran la pedra angular d’aquestes Jornades Econòmiques, però també estaran complementades per taules rodones en les quals els ponents i els inscrits a les Jornades podran debatre les idees exposades en les ponències.

La col•laboració público-privada, una solució de futur

La generalització de l'ús de partenariats public-privats a partir dels anys noranta ha tingut com a objectius principals la necessitat de millorar l'eficiència dels recursos públics i la intenció d'implicar el sector privat en les grans inversions públiques, que hi pot trobar noves possibilitats de negoci. Aquests són objectius que cal tenir en compte i millorar durant els processos de desenvolupament de partenariats en un futur.

L'experiència en l'ús dels partenariats ha mostrat la importància d'un seguit de qüestions que són imprescindibles per maximitzar l'efectivitat d'aquestes fórmules de col•laboració: definir prèviament la provisió pública o privada del servei tenint en compte les variables polítiques, econòmiques i socials; establir un marc legal, polític i de control per gestionar adequadament aquest tipus d'instruments de cooperació; optimitzar la transferència de risc a l'agent que millor el pot gestionar i amb el grau de competitivitat idoni; crear indicadors d'avaluació de resultats, d'eficiència, d'efectivitat, de qualitat o de resultats financers, i adoptar la transparència com a element intrínsec a tot el procés.

En escenaris de crisi econòmica com l’actual, aquestes estructures poden ser molt profitoses, ja que l’administració té la possibilitat de fer rendibles els seus actius cedint la gestió i explotació al sector privat, que aprofita determinats recursos i infraestructures públiques, molt complexes de disposar-ne en l’ àmbit purament privat.

Destinataris
Responsables polítics i tècnics de les administracions públiques o d’altres entitats, agents socials i econòmics del territori, empresaris, estudiants i interessats en la temàtica.

Lloc
Centre Innova
Torres Quevedo, 16
08397 Pineda de Mar
Dades de les Jornades
10 i 11 de març del 2011

Inscripcions
Inscripcions gratuïtes. Caldrà confirmar l'assistència omplint el formulari següent o bé per telèfon al 93 767 15 60 extensió 0 800

Organitza
Ajuntament de Pineda de mar

Informació
Regidoria de Desenvolupament Econòmic de l'Ajuntament de Pineda de Mar
Centre Innova
jornadeseconomiques@pinedademar.cat

 

Ponents

 

SALVADOR ESTAPÉ

Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat Autònoma de Madrid i Doctor per l'Institut Universitari Europeu de Florència.

Ha desenvolupat una llarga carrera de més de 20 anys a l'empresa privada, la universitat i l'administració pública, a més de disposar d'una àmplia experiència internacional. A l'empresa privada ha treballat en els camps de les finances, el màrqueting i el desenvolupament organitzatiu; a l'administració pública ha estat director general de Programació Econòmica i director del Pla Governamental Cat21 de la Generalitat de Catalunya. A la universitat ha estat investigador a la London School of Economics, a l'Institut Universitari Europeu de Florència i a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, i director del MBA full time de la UPF. Actualment és el gerent del Centre Sector Públic-Sector Privat de l'IESE i professor associat del Departament d'Economia i Empresa de la UPF.
 
És autor de diverses publicacions acadèmiques i professionals sobre temes d'organització i estratègia i ha participat en nombrosos congressos especialitzats tant a nivell nacional com internacional.

ORIOL ESTELA

Economista especialitzat en planificació estratègica i desenvolupament econòmic local. Ha treballat durant 10 anys en aquest àmbit, fent consultoria per a administracions públiques a tot Espanya. Des de l'any 2005 és assessor tècnic de l'Àrea de Desenvolupament Econòmic de la Diputació de Barcelona. Ha participat en diversos projectes amb l'Ajuntament de Pineda de Mar, entre ells la posada en marxa del Consell Municipal de Planificació i Desenvolupament Econòmic Local. També col•labora amb el Centro Iberoamericano de Desarrollo Estratégico Urbano.

SALVADOR GUILLERMO I VIÑETA

Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials. Actualment és director d’Estudis Econòmics i Fiscals de Fomento del Trabajo Nacional. També és secretari general de la Federació d’Empresaris de la Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (Fepime-Catalunya) i professor associat del Departament d’Economia i Empresa de la Universitat Pompeu Fabra.

També combina la seva feina d’economista amb altres activitats professionals, com les de membre del Consell Català d’Estadística, conseller del Consell de Treball, Econòmic i Social de Barcelona i membre del Consell Català de la Mobilitat. Anteriorment havia estat secretari general del Círculo de Economia, director del Gabinet d’Estudis de l’Associació de Promotors Constructors d’Edificis de Barcelona (APCE) i membre del Consell Assessor de l’Institut Català de Finances (ICF).

TEO ROMERO HERNÁNDEZ

Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona. És alcalde de Santa Margarida de Montbuí des de 1995 i president delegat de l’Àrea de Desenvolupament Econòmic de la Diputació de Barcelona des de febrer de 2004 a l’actualitat. També és el president del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, conseller nacional de la Federació de Municipis de Catalunya des del 1995 i president de l’Associació de Col•lectivitats Tèxtils Europees (ACTE) des de l’any 2006. Des de juliol del 2003 al febrer del 2004 va ser president delegat de l’Àrea de Vies Locals de la Diputació de Barcelona.

D’entre els seus estudis cal destacar un màster en Direcció i Gestió a l’Administració Local (Universitat de Barcelona) i dos postgraus, un en Ciències Polítiques (Universitat de Barcelona) i l’altre en Comunicació i Estratègia Política (Universitat Autònoma de Barcelona).

JORDI TEN I FIGUERAS

Tècnic en Empreses i Activitats Turístiques per l’Escola Universitària d’Hostaleria i Turisme de Sant Pol de Mar (Maresme). En l’actualitat és conseller delegat i gerent de l'empresa Publintur, SA (des del 1983), membre del Consell General del Consorci de Promoció Turística de Catalunya (1986), conseller i secretari del Consell d'Administració de la corporació Grup SERHS (1990), i membre del seu Consell Executiu (2001).

També és membre del Comitè organitzador del Saló Internacional de Turisme a Catalunya (SITC), de Fira de Barcelona (1992-2010), i del Consell de la Delegació al Maresme de la Cambra de Comerç de Barcelona (2000). És membre de l'Associació Catalana de Periodistes i Escriptors de Turisme (ACPETUR), redactor en cap de la Revista SERHS (1993), i ha dut a terme i ha coordinat nombrosos estudis i publicacions a l’entorn del fet turístic, en especial diversos sobre Calella, així com el Pla Estratègic “Calella Activa” (1992).
 

Anteriors edicions

 

LA MARCA com a eina generadora d'activitat econòmica
V Jornades Econòmiques a Pineda de Mar i l’Alt Maresme
Les Jornades Econòmiques que va organitzar l’Ajuntament de Pineda de Mar en la seva cinquena edició es van fer els dies 22 i 23 d’octubre de 2009. A més, van coincidir amb un canvi d’ubicació i trasllat a les dependències del Centre Innova.
Per tal de dotar-les de més dinamisme i proximitat a les empreses i comerços locals, la Regidoria de Desenvolupament Econòmic va creure convenient plantejar unes Jornades Econòmiques enfocades directament a tots els sectors d’activitat econòmica de la zona. Per això, les Jornades Econòmiques es van moure al voltant de “La marca com a eina regeneradora d’activitat econòmica”.

L’Activitat Econòmica des de la Planificació Estratègica Territorial
IV Jornades Econòmiques a Pineda de Mar i l’Alt Maresme
En aquesta IV edició, l’objectiu que es va perseguir va ser fer una reflexió sobre activitat econòmica des del mateix territori.
La planificació de les IV Jornades va estar vinculada als diferents projectes i accions que s’han dut a terme des del mateix Ajuntament de Pineda de Mar, sempre en coordinació amb el Consell Comarcal del Maresme i les institucions integrades en el territori. Són destacables, entre d’altres, la Revisió del Pla d’Acció de Promoció Econòmica, el Programa de dinamització de sectors emergents a l’Alt Maresme, el Pla estratègic de mobilitat als polígons industrials a l’Alt Maresme, i els plans estratègics tèxtils locals del Maresme impulsats per l’Associació de col•lectivitats tèxtils europees (ACTE).

La Competitivitat Local
III Jornades Econòmiques a Pineda de Mar i l’Alt Maresme

En aquesta tercera edició de les Jornades l’objectiu que es va perseguir va ser poder reflexionar des del mateix territori sobre la importància d’activar actuacions per millorar la competitivitat econòmica.

La planificació de les III Jornades va estar vinculada als diferents projectes i accions que es van dur a terme des del mateix Ajuntament de Pineda de Mar amb el Consell Comarcal del Maresme, així com de les institucions que participen en el nostre territori. Aquests  projectes són el Pla Estratègic del Maresme, el Programa de dinamització de sectors emergents a l’Alt Maresme, el Pla estratègic de mobilitat als polígons industrials a l’Alt Maresme, els plans estratègics tèxtils locals del Maresme impulsats per l’Associació de col•lectivitats tèxtils europees (ACTE).

El desenvolupament econòmic local. Reptes de futur
II Jornades Econòmiques a Pineda de Mar i l’Alt Maresme

En aquesta edició de les Jornades Econòmiques a Pineda de Mar i l’Alt Maresme, l’objectiu va ser oferir la possibilitat de reflexionar sobre el territori en clau de planejament territorial i de desenvolupament econòmic. Aquestes dues realitats ens han de permetre definir un model concret de territori que permeti ser atractiu no només per a les futures famílies que decideixin venir a viure a la nostra comarca cercant qualitat de vida, sinó també per a aquelles empreses que desitgin establir-se en el nostre territori cercant una conjuntura d’expansió econòmica i social que les faci créixer. Només això, pensar sobre quins tipus d’estratègies hem d’establir que fomentin la dinamització i el creixement sostingut de la comarca, és un repte de futur.

L’economia en el desenvolupament de les ciutats
I Jornades Econòmiques a Pineda de Mar i l’Alt Maresme

En aquestes I Jornades Econòmiques es van debatre les principals qüestions relacionades amb el desenvolupament econòmic de Pineda durant les properes dècades, tot posant sobre la taula les preocupacions del teixit social i empresarial i les innovacions i iniciatives que des del món legislatiu i polític es preveuen posar en pràctica per donar suport al creixement sostenible del benestar econòmic del país i molt especialment del Maresme.
 

Com arribar-hi

 http://www.pinedademar.org/turisme/com-arribar

 

Allotjament i restauració

http://www.pinedademar.org/turisme/dormir
http://www.pinedademar.org/turisme/dinem

 

Punts de menú

  • Presentació
  • Programa
  • els que actuen
  • com arribar
  •